
I løbet af to dage skulle 25 håndværker-elever fra nordjyske, maritime virksomheder løse en konkret udfordring, som i år er stillet af Svanehøj. Virksomheden bruger rigtig meget drikkevand i deres produktion, og de ville gerne have nogle forslag fra lærlingene på, hvordan man kan reducere vandforbruget. Måske genanvende vandet i flere produktionsled og måske lade regnvand indgå.
Kreativitet er et must
Lærlingene er i gang med uddannelserne smed, skibsmontør, industritekniker, elektriker og automatiktekniker. Netop disse uddannelser står ofte med udfordringer i hverdagen, der kræver, at man tænker ’ud af boksen.’ Derfor indgår innovation også på skoleskemaet på flere af uddannelserne. Fx består 20 % af en elektrikersvendeprøve af innovationsopgaver.
Og lærlingene tænkte virkeligt ud af boksen i løbet af de to dage. Der blev diskuteret osmoseprocesser, ballasttanke på skibe, bilvaske og masser af andre relevante emner. Fælles for grupperne var dog, at de godt kunne finde en løsning, der reducerede Svanehøjs vandforbrug.
Og vinder er...
Vindergruppen – Gruppe Skib - bestod af Jannie – smed hos Oscar Petersen & Søn; Mads – skibsmontør hos Nordhavn Power Solutions; Lasse – Elektriker hos SeaMech sam Jacob – industritekniker hos Serman og Tipsmarkog.
Vinderløsningen løsning gik ud på at rense vandet i anlæg med tre filtreringsanlæg. Et anlæg med tre filtre, et med UV-belysning og et med et såkaldt hydrocyklon-filter. Dommerpanelet kunne godt lide deres samarbejde, og de meget flotte tegninger, de havde nået at få lavet til deres præsentation.
Dommerpanelet bestod af Mikkel Bülow Bundgaard Sørensen fra Svanehøj og Christina Ørskov samt lærere fra nordjyske erhvervsskoler.
Mikkel Bülow Bundgaard fortæller om vinderens forslag:
- Jeg er meget imponeret over niveauet og over, hvor meget grupperne har nået på to korte dage. Den havde jeg ikke lige set komme. Gruppe Skibs procestegninger var rigtigt gode, og så havde de tænkt hele anlægget som modulært og dermed skalérbart. Det var lige prikken over i’et.