Video: Beskyt livet i havet, og saml plastik langs kysterne
Her får du konkret inspiration til, hvordan 'Verdensmål 14: Livet i havet' kan blive til et hverdagsmål.
80 procent af al forurening i havene kommer fra landjorden. Forureningen gør, at havene forsures, og det går ud over havenes økosystem.
Hvert år ender 8 millioner tons affald i havet. Det svarer til, at en lastbil fyldt med plastik tømmes i havet hvert minut, hver eneste dag året rundt.
Meget af affaldet består af plastik. 89 procent af plastikken i havet kommer fra engangsprodukter. Derfor er det vigtigt, at vi genanvender plastik mere og rydder op efter os.
(Kilde: verdensmaalene.dk Mål 14: Livet i havet)
Hvad kan du gøre for livet i havet?
I Frederikshavn Kommune har vi placeret strandkasser på flere strande i samarbejde med 'Hold Danmark rent'. Her kan du smide det affald i, som du møder på strandene. På den måde er du med til at sikre, at affaldet ikke finder tilbage til havet.
Du kan også tænke over dit eget forbrug af engangsplastik. Jo mindre du bruger, jo mindre ender i havet. Engangsplastik kan for eksempel være plastikvatpinde, sugerør og engangsbestik, som EU faktisk har forbudt brugen af tilbage i 2021. Du kan for eksempel sørge for at have et indkøbsnet i stedet for at købe plastposer, hver gang du handler, eller du kan købe varer og/eller emballage, som er lavet af genanvendt plast eller andet materiale.
I dag bliver der fanget 30 procent flere fisk, end havet kan nå at reproducere. Derfor er bæredygtigt fiskeri vigtigt. Som forbruger kan du hjælpe ved at købe spisefisk, som er mærket med bæredygtigt fiskeri. Det kan for eksempel være mærket "MSC", du kan gå efter.
(Kilde: verdensmaalene.dk, msc.org/dk)