Gå til hovedindhold

Video: Næstehjælperne giver til dem, der ikke har så meget - Verdensmål 1

Her kan du se, hvordan en organisation i kommunen helt konkret arbejder med 'Verdensmål 1: Afskaf fattigdom' ved at give til dem, der ikke har så meget.

Indhold

    På Langerak 36 på havnen i Frederikshavn ligger et par sorte lagerhaller. Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men bag rulleportene banker et hjerte af næstekærlighed.

    Her rumsterer 48 frivillige ud fra et motto, der hedder: "Ta' hvad du har brug for, og giv, hvad du har i overskud".

    De to haller rummer nemlig organisationerne Næstehjælperne og Stop Spild Lokalt, som arbejder tæt sammen om at give mad, tøj og andre varer videre til personer, som har brug for det.

    Giver hjælpen videre

    En af de personer har været Tom. Han har selv gjort brug af tilbuddet om at hente gratis overskudsmad, da han var igennem en svær periode i sit liv. Men i dag har han fået overskuddet tilbage og deler ud af det som frivillig i lokalerne på Langerak 36.

    - Det giver så meget at se deres ansigt lyse op, når de får en ordentlig kasse og siger "nøj, er det til mig", "ja, det er. Tag det det hele, og lad det ligge, det du ikke vil have. Så er der en anden, der vil have det", fortæller Tom.

    Begyndte i sit eget hus

    Jannie Johanson startede den lokale afdeling af Næstehjælperne for syv år siden. Hun havde set en facebookgruppe med Næstehjælperne i København og ville gerne bidrage. Men hurtigt fandt hun ud af, at behovet for hjælp også var i Nordjylland.

    Først samlede hun ting og fødevarer og delte ud af det fra sit private hjem, men det blev for trangt, og der blev fundet nye lokaler. Næstehjælperne har siden flyttet lokaler et par gange og er nu endt på Langerak 36, hvor hallerne er indrettet til at huse begge organisationer; Stop Spild Lokalt og Næstehjælperne.

    - Her hos os giver man, hvad man har i overskud, og tager, hvad man har brug for. Vi hjælper dem, som ikke har så meget. Så på den måde afhjælper vi fattigdom. Men vi er også bæredygtige, for vi giver jo overskudsvarer videre, som ellers skulle have været smidt ud, siger Jannie Johanson.

    - Mange af dem, der kommer her, er nulforbrugere. Det vil sige, at de ikke forbruger ret meget, og de får det maksimale ud af det, de har. For eksempel kommer her nogle syriske mænd, som er rigtig gode til at få noget nyt ud af gammel elektronik. Og det kan vi lære noget af, siger Jannie Johanson.